Min väg till dansen

Mitt första möte med Sacred dance skedde 1979 på Findhornstiftelsen. Jag var där tillsammans med min goda vän Lucie Minne. Då fick vi vid ett tillfälle dansa denna dansform och det blev en stark och oförglömlig upplevelse. När jag några år senare tillbringade tre månader på Findhorn, kunde jag återigen delta i cirkeldansen.


 I mitten av 80-talet började internationella danslärare i Sacred dance att bjudas in till olika platser i Sverige. Bernhard Wosien besökte till exempel både Pan Helhetscenter i Stockholm och Stiftelsen Stjärnsund i Dalarna 1985 och ledde dans. (Tyvärr var jag bortrest och fick aldrig träffa Bernhard Wosien.) Hösten 1985 befann jag mig i Lund och kunde då delta i en workshop med en annan cirkeldanslärare, engelsmannen Keith Armstrong som var nära vän med Bernhard och som bjudits in dit. Jag dansade några år senare återigen med Keith A och det blev för mig en mycket djup erfarenhet av dansens betydelse. Det kom flera andra internationella cirkeldanslärare till Stiftelsen Stjärnsund och jag deltog i flera kurser, bl. a. med June Watts, en rolig och inspirerande danslärare. Min vän Lucie som flyttat till Stiftelsen Stjärnsund 1985, började snart leda grupper och kurser i Helande cirkeldans som hon så småningom kom att kalla dansen. Naturligtvis deltog jag vid flera tillfällen på kurser som hon ledde också. Jag uppskattar hennes lugna och meditativa sätt att leda dansen.

Dansens väg till kyrkan

I mars 1991 fick jag en deltidstjänst i Markuskyrkan, Skarpnäcks församling i Stockholm. Jag arbetade deltid som Rosenterapeut och det kändes roligt och spännande att också kunna arbeta i Svenska kyrkan som jag inte kände särskilt väl, då. Där mötte jag många härliga människor, särskilt en mängd starka kreativa kvinnor. Åren (8 år) i Markuskyrkan blev för mig en välsignad tid full av kreativitet och utveckling!

 

Under en middagsbjudning tillsammans med några arbetskamrater, berättade jag och en annan cirkeldansare om ”Sacred dance”, tanken väcktes om det kunde vara en dansform för kyrkan.De två kvinnorna (en präst och en blivande präst) blev mycket intresserade och vi bestämde att vi skulle bjuda in Lucie Minne för att leda en ”pröva på” dag med cirkeldans. Hösten 1991 ledde Lucie en dansdag i församlingen. Då deltog ytterligare en av de kvinnliga prästerna, Maria Rönn. Det visade sig att Maria redan hade haft en dröm om någon form av dans i kyrkan! Kort därefter frågade Maria mig om jag skulle kunna leda cirkeldans i kyrkan. Jag tror inte jag funderade länge, det kändes fantastiskt att få leda dans i kyrkan!

 

I januari 1992 startade Maria Rönn och jag den första gruppen i ”Helande dans” som vi först kallade dansen.  Det blev en succé! Vi fick genast många deltagare. Maria började samma år dansledarutbildningen på Findhornstiftelsen och senare Maria Gabriele Wosiens utbildning och började kalla dansen för ”Heliga danser”.

 

Hösten 1994 startade Maria den första dansledarutbildningen på Ansgarsliden, Kyrkans kursgård i Sigtuna. (Lucie hade tidigare startat dansledarutbildningar i egen regi i Stjärnsund.) Jag deltog under nio veckoslut i grund och fortsättningskurserna på dansledarutbildningen i Sigtuna. Jag tänker tillbaka på dessa helger med värme och tacksamhet. Det var en fantastisk tid, att i en stark pionjäranda arbeta med nya kvinnliga former för andakt och Gudstjänst!

 

Dansens fortsättning i Sverige

Sedan dess har mycket hänt. Den heliga/helande cirkeldansen har spridits  i Sverige och finns både inom Sv Kyrkan och i andra sammanhang. Numera finns mängder av dansledare från söder till norr. Det har funnits flera dansledarutbildningar, på olika orter. För närvarande i Vadstena och i Malmö. Internationella danslärare har fortsatt att komma och hålla kurser i Sverige, så möjligheten för fortbildning och förnyad inspiration är stor. De flesta dansledarutbildningar och många kurser har hållits i samarbete med Sensus studieförbund. Undrar man om dansgrupper finns just på sin ort, kan man kontakta Sensus.

 

Det har gått många år sedan Maria och jag startade den första dansgruppen i Markuskyrkan. Jag har lett och lärt ut cirkeldans regelbundet sedan dess. 2010 - 2011 ledde jag tillsammans med Eva Cederblad en grundläggande dansledarutbildning på Vadstena folkhögskola i samarbete med Sensus. Sedan 2013 leder jag åter  dansledarutbildningar, nu i Vadstena folkhögskolas regi. Varje utbildningsomgång pågår under ett kalenderår, uppdelat på fyra delkurser. För mer info, se kalendariet.

 

 

 

Du kan ändra denna text. Håll muspekaren över 

Universal Hall, Findhorn Foundation
Sacred Dance i Universal Hall
Markuskyrkan i Björkhagen, Stockholm
Avtackningsfest i Markuskyrkan